Het dauwpunt is een verklikker van de luchtvochtigheidsgraad. Regelmatig last van condensatie in huis? Het dauwpunt wijst op een mogelijk vochtprobleem.
Het dauwpunt is de temperatuur waarop de natuurlijke waterdamp in de lucht condenseert. Hoe vochtiger en kouder, hoe sneller het dauwpunt wordt bereikt en hoe vaker je condensatie opmerkt, zowel binnenshuis als buiten. Tijdens de wintermaanden zal je dan ook sneller dauwdruppels zien verschijnen. Maar wist je dat het dauwpunt een verklikker is van vochtproblemen in huis? Een woordje uitleg.
Condensatie of dauw is het gevolg van een hoge luchtvochtigheid, en het vormt zich meestal natuurlijk. Dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen, was te drogen hangen, … dragen bij tot een verhoogde luchtvochtigheidsgraad in huis, maar ook de seizoenen brengen veranderingen in luchtvochtigheid met zich mee. Wil je zelf het dauwpunt berekenen? Dan heb je twee thermometers nodig: een gewone luchtthermometer en thermohygrometer. Het dauwpunt dan is het verschil tussen de temperatuur van de lucht en de natteboltemperatuur, de laagste temperatuur die een nat voorwerp bereikt wanneer het vocht verdampt.
Wanneer condensatie langer of vaker aanwezig is in huis dan te verklaren valt door deze natuurlijke processen, kan het dauwpunt een te hoge luchtvochtigheid in huis signaleren. Stel, het dauwpunt bedraagt 20 °C. Bij deze temperatuur - of hogere temperaturen - heeft de lucht de maximale hoeveelheid vocht opgenomen en doet condensatie zich voor. Ligt de temperatuur in huis lager dan 20 °C en vormt condensatie zich? Dat wijst op een onderliggend vochtprobleem.
Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor je gezondheid en die van je huisdieren. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt gemiddeld tussen de 40 % en 60 %. Is de lucht droger? Dan kan je last krijgen van irritaties op de luchtwegen en de ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Hout in huis gaat barsten of scheurtjes vertonen. Hangt er een vochtige lucht in huis? Dan geef je schimmels en bacteriën vrij spel, en je schaadt daarmee zowel je woning als je gezondheid.
Ligt de luchtvochtigheidsgraad in huis hoger of lager dan comfortabel is? Dan ligt onvoldoende ventilatie vaak aan de basis van het probleem. Je kan dit in de eerste plaats verhelpen door je woning regelmatig te verluchten. Zet bijvoorbeeld dagelijks je ramen open of investeer in een luchtbevochtiger of -ontvochtiger. De impact van deze acties blijft wel beperkt. Alleen met een ventilatiesysteem met constante natuurlijke of mechanische ventilatie houd je de luchtvochtigheid in huis op peil.
Het dauwpunt meten geeft een indicatie of de condensatie in huis een natuurlijk verschijnsel is, of eerder het gevolg van een onderliggend vochtprobleem. Wil je uitsluitsel over de oorzaak bij jou in huis?
Contacteer DryPlan voor een gratis vochtdiagnose >>