Terug naar help centrum

Wat is een WTW-unit?

Goede ventilatie is essentieel om nare geurtjes in huis te vermijden en een aangenaam wooncomfort te garanderen. Daarvoor hoef je niet meteen een hoge energiefactuur te betalen. Door te kiezen voor een energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning druk je de kosten. Maar hoe werkt zo’n WTW-unit precies en waar laat je die best installeren?

Met een goed ventilatiesysteem zet je condensatie buiten spel en verhoog je het wooncomfort. Wil je bovendien je energiefactuur drukken, dan kies je best voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Een WTW-unit hergebruikt warmte bij ventilatie zodat je op stookkosten kan besparen. Maar hoe werkt een WTW-unit precies, wat zijn de voordelen en wat is het verschil tussen centrale en decentrale WTW-ventilatie? DryPlan maakt je wegwijs.  

Wat is een WTW-unit?

Een WTW-unit is een energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Bij WTW-ventilatie wordt de warmte van afgevoerde vuile lucht hergebruikt bij de aanvoer van verse lucht. Dat dankzij twee ventilatoren en een warmtewisselaar. Zo kan 80 % tot 95 % van de energie gerecupereerd worden en hoef je jouw verwarming of airco minder vaak aan te zetten. Niet alleen voordelig voor je wooncomfort, maar ook voor je portemonnee.

Beter centrale of decentrale ventilatie met warmteterugwinning?

Er bestaan twee mogelijke manieren om een WTW-unit te laten installeren, voor centraal of decentraal gebruik. Wat de verschillen zijn? Dat lichten we graag voor je toe:

  • Centrale ventilatie met warmteterugwinning

Wil je genieten van WTW-ventilatie doorheen de hele woning? Dan kies je best voor centrale ventilatie. Hierbij wordt de ventilatie van meerdere woonruimten geregeld met één WTW-ventilator. Dit dankzij een dubbel netwerk aan luchtkanalen waar de lucht door kan stromen. Houd er rekening mee dat dit ventilatiesysteem uitsluitend geïnstalleerd kan worden in nieuwbouwwoningen of bij een totale energetische renovatie.  

  • Decentrale ventilatie met warmteterugwinning

Wil je een afzonderlijke ruimte voorzien van warmteterugwinning? Bij decentrale ventilatie wordt een WTW-ventilator geplaatst per ruimte die je wil ventileren. Er is dus geen doorstroming van de lucht, maar wel de mogelijkheid om in iedere ruimte een andere temperatuur te bepalen. Dit ventilatiesysteem is eenvoudig te installeren in een bestaande woning.

Wist je dat … het plaatsen van een ventilatiesysteem verplicht is bij nieuwbouw of grote verbouwingsprojecten? Ook bij het renoveren van bestaande woningen moet je sinds januari 2022 rekening houden met de minimaal opgelegde ventilatievoorzieningen. Lees meer over ventilatie bij renovatie >>

Wat zijn de voordelen van een WTW-unit?

  • Lagere energiefactuur: door de warmte van afgevoerde binnenlucht te hergebruiken bij de aanvoer van buitenlucht gaat er geen warmte verloren en spaar je heel wat energiekosten uit.
  • Hoger wooncomfort: met een WTW-unit heb je niet langer last van tocht of vervelend koude luchtstromen. Door de aanvoer van voorverwarmde en propere buitenlucht geniet je van een gezond en aangenaam binnenklimaat.
  • Optimale luchtkwaliteit: een WTW-unit is uitgerust met luchtfilters die stof, pollen en stuifmeel tegenhouden. Zo adem je zorgeloos de verse binnenlucht in.
  • Geen geluidshinder: anders dan doorsnee ventilatiesystemen werkt een WTW-unit niet met ratelende roosters in ramen en muren, maar met geruisloze ventielen. De huidige WTW-units op de markt produceren ook nauwelijks geluid.

Onderhoud WTW-unit I Om een optimale werking van je WTW-unit te verzekeren, plan je best om de vier jaar een grondig onderhoud in. De ventilatiespecialisten van Dry Plan komen langs, reinigen de twee ventilatoren en de warmtewisselaar en vervangen de luchtfilters. Contacteer Dry Plan voor jouw WTW-onderhoud.

Zoek je een ventilatiespecialist voor een vlotte WTW-installatie?

Contacteer DryPlan vrijblijvend >>