Ja, ventilatie is verplicht bij renovatie maar de eisen tot ventilatie verschillen naargelang de omvang van een renovatie. De Vlaamse overheid maakt een onderscheid tussen verbouwen, uitbreiden of (gedeeltelijk) renoveren. Hoe groter de ingreep, hoe strenger de eisen. Welke ventilatieregels gelden voor jouw renovatie?
De Vlaamse overheid verplicht sinds 2006 de plaatsing van een ventilatiesysteem voor nieuwbouw en grote verbouwingsprojecten. Sinds januari 2022 gelden voor renovaties aan particuliere woningen de minimale eisen voor ventilatievoorzieningen. Met welke EPB-eisen voor ventilatie moet je rekening houden bij de renovatie van je woning, school of kantoor? A, B, C of D, welk soort ventilatiesysteem voldoet het best aan de energieprestatieregels? DryPlan licht toe.
Dagdagelijkse activiteiten zoals koken, wassen en poetsen, zorgen voor vocht, geurtjes en schadelijke stoffen in huis. Ventileren is daarom van essentieel belang om zowel gezondheidsklachten als schade aan de woning, zoals condens of schimmelvorming, te vermijden. Ventileren is in principe eenvoudig. Door regelmatig je ramen een half uurtje open te zetten, voer je CO2 en muffe geuren af en haal je verse zuurstof binnen. Maar opgelet, je ramen openen is niet voldoende om aan de EPB-eisen voor ventilatie te voldoen.
De Vlaamse overheid maakt het onderscheid tussen nieuwbouw, ingrijpend energetisch verbouwen en renoveren in de energieprestatieregelgeving of EPB. Voor de plaatsing van een ventilatiesysteem gelden onderstaande regels sinds januari 2022 voor particuliere woningen.
Ventilatie-eisen bij nieuwbouw of energetische renovatie
Voor nieuwbouw of ingrijpende energetische verbouwingen gelden strenge ventilatie-eisen omdat je je woning luchtdicht maakt met extra isolatie.
Ventilatie bij renovatie
Renoveren kan verschillende vormen aannemen. Je kan verbouwen (waarbij het volume van het bestaande gebouw niet toeneemt), uitbreiden (renovatie waarbij een nieuw deel aan het bestaande gebouw wordt toegevoegd, zonder voorafgaand sloopwerk), of gedeeltelijk herbouwen (een deel van een bestaand gebouw wordt eerst afgebroken). Verbouw je zonder dat het volume van je bestaande woning toeneemt én vervang je daarbij je vensters? Dan moet de toevoerventilatie in de droge ruimtes natuurlijk of mechanisch geregeld zijn. Voeg je nieuwe ruimtes toe aan je woning? Dan moeten deze nieuwe ruimtes voldoen aan dezelfde EPB-eisen als een nieuwbouwwoning, zowel voor de aanvoer als voor de afvoer.
Ventilatie op school of kantoor | De ventilatiesystemen van DryPlan ook geschikt voor bedrijfsruimtes of klaslokalen. Wij adviseren en installeren een ventilatiesysteem dat perfect aansluit op jouw ruimtes, binnen je budget. Contacteer DryPlan voor een gratis advies, zonder aankoopverplichting.
Er bestaan vier mogelijke ventilatiesystemen: A, B, C en D. De lucht verplaatst zich binnen deze vier systemen steeds op dezelfde manier: toevoer via ‘droge ruimten’ zoals je woon- of slaapkamer, doorstroming van lucht via binnendeuren of openingen, en afvoer via ‘natte ruimten’ zoals keuken, badkamer of wasplaats. Waar zit dan het verschil? In hoe de lucht wordt aan- of afgevoerd: natuurlijk of mechanisch. Ventilatiesysteem A maakt gebruik van natuurlijke aanvoer en natuurlijke afvoer. In woningen met een ventilatiesysteem D verloopt alles mechanisch. B en C combineren natuurlijke met mechanische ventilatie.
Wist je dat … je bij een ventilatiesysteem D kan kiezen voor warmteterugwinning? Hierbij wordt de warmte van de afgevoerde lucht gerecupereerd en gebruikt om de koudere toegevoegde lucht te verwarmen. Zo gaat er tot 70 % à 90 % minder energie verloren! Lees meer over WTW-units >>
Vochtspecialist gezocht die weet welke ventilatie verplicht bij renovatie geplaatst wordt?
Contacteer DryPlan vrijblijvend >>