C-systeem ventilatietoestel

C-systeem ventilatietoestel

De woonhuisventilator van Orcon type MVS 10 RH die we in ons doe-het-zelf-pakket aanviden is voorzien van een energiezuinige wisselstroommotor, inclusief snoer en randaarde stekker. Het toestel bevat eveneens een vochtsensor en radiografische afstandsbediening en is voorzien van een nieuwe EBM motor. Het heeft 11 instelstanden voor benodigde capaciteit en is zeer geschikt voor woningen met als doeleinde de centrale afzuiging voor keuken,badkamer en toilet.

Wat is een C-systeem?

het c-systeem is een ventilatie-type dat gebruik maakt van extractie om een of meerdere ruimtes te ventileren. Het toestel wordt gebruikt om de natte ruimtes te onttrekken van vochtige lucht.

Bij natte ruimtes denken we aan badkamer, keuken, wasruimte, toilet, kelder enz., kortom alle ruimtes met een hoog risico op een te hoge luchtvochtigheid.

Door middel van de hygrostaat bepaalt het toestel wanneer de ventilatie intenser of zachter moet, op deze manier bespaart u energie onder de vorm van elektriciteit maar ook wordt er minder “warme” lucht verplaatst.

 Hoe ventileren?

Het toestel wordt ergens centraal geplaatst in de ruimte of ruimtes die moeten geventileerd worden.

De ruimtes worden met het toestel verbonden door middel van kanalen. Deze kanalen worden zo geplaatst dat de afstand tussen het toestel en de te ventileren ruimte minimaal is, algemeen geldt: hoe minder kanaal, hoe efficiënter de werking van het toestel, hoe minder geluid en hoe lager het verbruik.

Soms is het dan ook beter per verdiep een toestel te voorzien in plaats van de gehele woning op 1 toestel aan te sluiten. Denk maar aan de keuken op de benedenverdieping en de badkamer op de bovenverdieping. Deze ruimtes worden op andere momenten van de dag gebruikt zodat ze ook op verschillende momenten behoefte hebben aan intensere ventilatie. Door gebruik te maken van 2 toestellen zal de ventilatie minder luchtvolume verplaatsen en dus ook efficiënter werken (denk aan kanaallengte)

Waarom ventileren?

Door de woning te ventileren gaat het binnenklimaat gezonder worden.

Ventileren heeft meerdere voordelen:

De kans op condensatieproblemen neemt af (bij voldoende ventilatie wordt deze onbestaande) en zorgt er dus voor dat de symptomen van deze problemen niet meer voorkomen. Behangpapier dat los komt door het losweken van de lijm, druppels en damp op de ramen, schimmelvorming en geurhinder., oxidatie van leidingen enz.

Een verhoogd zuurstofgehalte in de woning waardoor u meer energie heeft en beter kunt slapen.

De verlaagde luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de binnen lucht “lichter” is zodat ze makkelijker te verwarmen is, tevens ligt de gevoelstemperatuur bij een drogere lucht hoger dan bij een vochtigere lucht: de chauffage kan een beetje lager dan bij vochtige lucht, de kilte die vaak ondervonden wordt bij hoge luchtvochtigheid neemt af en verdwijnt.